En av målene på Halsen B er å bygge med lavt klimaavtrykk. Det som tradisjonelt har vært den mest utslippsintensive delen av byggebransjen har vært tilvirkning av sement som igjen brukes i produksjon av både ferdigbetong og betongelementer.
For å redusere utstlippene fra denne typen materialer ble det tidlig besluttet at den plasstøpte betongen og betongelementene skal produseres i lavkarbonbetong klasse A. I tillegg til dette har Veidekke på flere andre prosjekter i trøndelag hatt gode erfaringer med støping av såkalt lavkarbon ekstrem. På bakgrunn av disse konkrete erfaringene ble det lagt inn en ambisjon om å støpe ca 50% av den plasstøpte betongen med lavkarbon ekstrem. Denne betongen har omtrent halvparten av klimagassutslippet sammenlignet med en standard betongresept.
Utfordringen med ekstrembetong er at denne utvikler lite varme når den herder. I en tradisjonell betong utvikles det mye varme som et resultat av de kjemiske reaksjonene som skjer mellom vann og sement. Denne varmen bidrar til at man får rask fasthetsutvikling og dermed kan rive forskalingene dagen etter støp.
Ekstrembetongen utvikler lite varme og har derfor en mye tregere fasthetsutvikling. På dager hvor temperaturen begynner å krype ned mot 5 grader celsius så må det gjøres ekstra herdetiltak for at betongen skal være fast nok til å kunne rive formene neste arbeidsdag. Herdetiltakene vil typisk innebære å dekke ned betongen med isolerende matter og/eller ved å tilføre varme.
Etter 4 uker med betongproduksjon er det aller meste av de ferdige betongkonstruksjonene på den nye skolen støpt i ekstrembetong. Nå krysser vi fingrene for at resten av høsten blir mild og fin sånn at vi får støpt resten med ekstrembetong også.